top of page
  • Marlene Holt

Følelsesmæssig omsorgssvigt i barndommen er en tung bagage at bære rundt påHver dag, på mit job og i andre sammenhænge, møder jeg børn og unge mennesker, som bærer på en tung bagage. En meget tung og tyngende bagage, som de skal slæbe rundt på, og forsøge at navigere med på livets snørklede veje - En bagage fyldt med "følelsesmæssig omsorgssvigt". Et svigt forårsaget af deres forældre eller anden primær omsorgsperson. Måske er du ikke bekendt med begrebet "følelsesmæssig omsorgssvigt", og det forstår jeg godt. Det kan være en svær størrelse at opdage, i modsætning til fysisk mishandling eller overgreb, som ofte er tydeligt og forstærket med råb og trusler, er følelsesmæssig omsorgsvigt en tilstand, hvor noget mangler. Børn har behov der skal dækkes, dette gælder både helt konkrete og simple behov men også behov som nærvær, blive set og omfavnet.


Det er altafgørende at børn:

  • Tilegner sig troen på, at de har kontrol over sine omgivelser

  • Mærker ubetinget kærlighed udtrykt både fysisk, verbalt og nonverbalt

  • Mødes og anerkendes i deres følelser, dette gælder heeeeeeele følelsesregistret

  • Ikke føler sig latterliggjort eller nedgjort

  • Får opfyldt deres behov, især de følelsesmæssige behov.

  • Mærker at deres følelser, tanker og behov er vigtige

Når børn vokser op i et utrygt og undertrykkende miljø, opstår der usikre tilknytningsbånd mellem barn og omsorgsperson. Alle børn har krav på et stabilt, solidt og sikkert tilknytningsbånd. Et bånd der er bundet stramt og kærligt og som skal være bærende og stabiliserende livet igennem.

Er der brud på dette bånd, og er tråden hullet og mangelfuld, kan det få fatale konsekvenser senere i livet. Et slapt og usikkert tilknytningsbånd vil forankre sig i barnets personlighed, selvtillid og selvværd. Det vil have indflydelse på barnet og senere i voksenlivet. Det vil bl.a. afspejle sig i den voksnes måde at håndtere sit sociale liv på. Et usundt tilknytningsmønster vil forankre sig i krop, sind, hjerne og følelser og påvirke adfærd og holdninger og dermed have direkte indflydelse på voksenlivet.


Jeg synes, det er hårdt at være vidne til, at så mange unge mennesker er i mistrivsel. Rigtig mange unge mennesker mangler omsorg og nærvær og er tynget af bagagen med "følelsesmæssig omsorgssvigt". Det er svært for dem, og jeg ser det som min vigtigste opgave, at jeg får fyldt deres bagage op med redskaber, der kan hjælpe dem med at få ryddet op i den meget tunge bagage.


Jeg forsøger altid at se bagom de mennesker, jeg står overfor. Jeg forsøger at finde årsager til, hvorfor de udviser en bestemt og til tider udfordrende adfærd. Jeg ønsker mig, at jeg som omsorgsperson i "systemet" kan få bedre rammer og muligheder for, at hjælpe de her unge mennesker på vej. Jeg har igennem mange år været vidne til, at sparekniven har skåret i vores ressourcer og muligheder. Jeg vil ønske, at det bliver taget alvorligt, når store gennemarbejdede undersøgelser peger i retning af, at rigtig mange unge mistrives og kæmper med deres identitet, følelser og adfærd.


Jeg vil, som dén omsorgsperson jeg er, have mulighed for at være der for de unge mennesker. Det er frustrerende, at der i "systemet" spares og dermed fjernes de voksne, der skal kompensere for de manglende omsorgspersoner i deres private sfære.


Det er vigtigt for mig at oplyse om, hvor afgørende det er altid at læse mellem linjerne. Læs bagom dét menneske du står overfor. Næste gang du møder et udfordret ungt menneske der udviser, i din optik, en stødende adfærd, så lad være med at dømme dem. Vær nysgerrig på, hvorfor de reagerer og udviser adfærden og forsøg derefter at møde dem i øjenhøjde. Mange børn og unge mennesker mangler følelsesmæssig omsorg og bærer rundt på meget tunge og svære ting i deres bagage.


Vis tålmodighed, vær vedholdende og vis dem ærlighed og loyalitet. De vil blomstrer, vokse og føle sig værdsat.


Comments


Skærmbillede 2019-07-11 kl. 13.46.46.png

Tak for du læste med

Jeg håber, jeg kan oplyse og inspirere dig, samt prikke til din nysgerrighed. 

 

Du kan læse mere om min baggrund her. 

Få mine blogindlæg tilsendt

Tak for din indsendelse

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page