top of page
 • Marlene Holt

Er du bekendt med, at dit hjerte er et intelligent organ?

- Nysgerrig? Så læs med.


I mit forrige indlæg her på bloggen opfordrede jeg dig til at lave en vejrtrækningsøvelse. Du kan læse om det og finde en guidende lydfil til øvelsen her: https://www.marleneholt.dk/post/giv-dig-selv-en-pause-fra-et-dk-i-krise


I det her indlæg ønsker jeg at give dig en grundlæggende forklaring på, hvorfor vejrtrækningsøvelsen er god for dig.

Mange opfatter vejrtrækningsøvelser som ”Hokus Pokus”. Det er ærgerligt, idet der faktisk er foretaget en masse videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer en positiv effekt på menneskets mange funktioner og indvirkning på fysisk velvære, når der arbejdes med vejrtræknings – og visualiseringsøvelser.

Jeg vil kort give dig en indsigt i, hvad der sker og hvilke fysiologiske fordele og forandringer, der sker i din krop, når du arbejder med en øvelse, som den jeg beskrev i mit forrige indlæg.

Vidste du, at dit hjerte har omkring 40.000 neuroner (nerveceller) og et helt netværk af neurotransmittere (signalstoffer)? Dit hjerte er en perfekt forlængelse af din hjerne!

Videnskaben kaster lys på de processer, vi nogle gange mærker men ikke forstår. Hjertet er tæt forbundet med hjernen, så meget, at det hele tiden sender information til den og endda aktiverer og hæmmer forskellige områder af hjernen.

Kommunikationen mellem hjernen og hjertet går gennem Vagusnerven (kranienerven), og forskningen har vist, at hjertet sender langt flere signaler til hjernen, end hjernen sender til hjertet.

For 25 år siden startede HeartMath deres forskning af hjertet og hjertets intelligens sammen med forskere fra bl.a. Harvard University, og de samarbejder nu med forskere fra flere forskellige universiteter i USA.

Forskningen af kommunikationen mellem hjertet og hjernen har påvist, at hjertet rent faktisk har sin egen logik. De to organer kommunikerer konstant, og vi ved nu, at 90% af informationerne går fra hjertet til hjernen og dermed kun 10% af informationerne går fra hjernen til hjertet.

Det er lykkedes for neuro-fysikere at påvise en nerveforbindelse og mekanisme, som viser, at hjertet er i stand til at dirigere hjernens elektriske aktivitet, og dermed have indflydelse på den måde vi opfatter verden omkring os, den måde vi træffer beslutninger på og andre kognitive processer, som er afgørende for, hvordan vi reagerer på signaler fra omgivelserne.

Forskning har åbnet for en ny forståelse af hjertet, som et komplekst og sofistikeret nervesystem. Det betyder at hjertet med sit helt eget nervesystem kan lære, huske, føle, fornemme og ”træffe” beslutninger helt uden hjernens involvering.

Men hvorfor er en vejrtrækningsøvelse og visualisering af taknemmelighed godt for dig?

Her er forklaringen – dit dna i hjertet reagerer på kraftige følelsesprojektioner ved at forandre form. Videnskabelige forsøg viser, at taknemmelighed og kærlighed får dna-strenge til at slappe af, løsne sig op og blive længere. Frygt og had får dem til at trække sig sammen, blive kortere og nedbryde mange af dna-koderne.

Og med viden om, at hjertets receptorer (binder signalstoffer fx. hormoner og tillader at udveksle med dine øvrige dele af kroppen) i cellevæggen åbner for cellens næring, når de opfatter miljøet som konstruktivt og lukker receptorerne, når de sanser fare, er det afgørende og udviklende, at styrke en tilstand af taknemmelighed og kærlighed, så hjertet kan frigive adskillige vigtige hormoner.

Dit hjerte producerer hormonet ANP, som blandt andet er ansvarlig for at stimulere frigivelsen af oxytocin i hjernen. Oxytocin gør følgende gode ting for dig:


 • Blodtrykket daler

 • Pulsen daler

 • Smertetærsklen øges

 • Blodets indhold af stresshormonet kortisol halveres

 • Optagelsen af næringsstoffer fra kosten forbedres

 • Fordøjelsen fremmes

 • Sårhelingstiden halveres

 • Immunforsvaret styrkes

 • Kolesteroltallet bliver sundere

 • Angst og bekymring dæmpes

 • Aggressivitet og vrede dæmpes

 • Du beroliges og bliver afslappet

 • Du føler mere velvære og større glæde

 • Din kreativitet forbedres

 • Du føler dig elsket og ønsket

 • Du mærker dyb ømhed og hengivenhed for andre


Ved dén vejrtræknings – og visualiseringsøvelse jeg beskrev i mit sidste indlæg, skaber du optimale rammer og ”arbejdsrum” for dit hjerte. Du træner din evne til at opnå en tilstand af ro, balance, sandhed, fuld tilfredshed og en rytmisk og perfekt puls. Du skaber samtidig optimale forhold for din ”motorvej” mellem din hjerne og hjerte, og dermed opnår de bedste betingelser for et perfekt samarbejde.


Dine 40.000 neuroner i dit hjerte nyder godt af positive stemninger og afslappende stadier.


Der findes enormt mange videnskabelige rapporter og undersøgelser omkring hjertets rolle og funktioner. Ovenstående er et indblik i en lille del af teorien, og jeg håber, jeg har bidraget og inspireret dig til, at læse mere om det. Jeg er selv meget "sulten"på ny viden og opdagelser indenfor dette felt, og derfor vil mit næste indlæg på bloggen komme til at handle om, den elektromagnetiske energi dit hjerte producerer, som flyder ud i hver eneste celle i din krop og samtidig skaber et elektromagnetisk felt omkring dig.


Mennesket er en vidunderlig ophobning af energi, impulser, fornemmelser og opfattelser.

Commentaires


Skærmbillede 2019-07-11 kl. 13.46.46.png

Tak for du læste med

Jeg håber, jeg kan oplyse og inspirere dig, samt prikke til din nysgerrighed. 

 

Du kan læse mere om min baggrund her. 

Få mine blogindlæg tilsendt

Tak for din indsendelse

 • Facebook
 • LinkedIn
 • Instagram
bottom of page